U bent hier

Cyberaanvallen VS voorbij, grote websites weer bereikbaar

De tweede cyberaanval op het grote internetbedrijf Dyn is voorbij. Door de aanvallen waren veel populaire websites gisteren een tijd onbereikbaar. In Nederland was de website van Buienradar.nl uren onbereikbaar.

De eerste aanval op Dyn begon rond 13.10 uur Nederlandse tijd en was rond 15.20 uur verholpen. Om 17.52 uur was er een tweede aanval op de systemen van Dyn, die uren duurde en ook op andere delen in de wereld te merken was. In de loop van de avond meldde het bedrijf dat de storing voorbij was.

Internetverkeer ontregeld

Het bedrijf kreeg twee DDoS-aanvallen te verwerken. Bij zo'n aanval krijgen servers een enorme hoeveelheid verkeer tegelijk te verwerken, waardoor normale verzoeken niet aankomen.

Dyn is een bedrijf dat internetverkeer regelt. Als hackers zo'n bedrijf aanvallen, kunnen ze veel websites tegelijk platleggen. Bezoekers krijgen foutmeldingen te zien. Een succesvolle aanval op zo'n bedrijf kan meer schade aanrichten dan het platleggen van één of een paar websites.

Aanhang Wikileaks?


© Getty Images

Websites die er gisteren last van hadden, waren onder meer Twitter, Amazon, CNN, Airbnb, Netflix, Spotify, Pinterest, SoundCloud, PayPal, het PlayStation Network en de BBC.

Het is niet bekend wie achter de aanval zitten en wat hun motief is. Maar Wikileaks denkt dat sympathisanten van de klokkenluiderssite achter de aanval op internetinfrastructuur in de VS zitten. Dat zou een wraakactie zijn voor het afsnijden van de internettoegang van Julian Assange. In een tweet werd gisteravond opgeroepen met de aanval te stoppen. 

Bron : RTLnieuws

 

Nederlands
Stem: 
No votes yet